Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu lub w suplementach diety pełnią bardzo ważną rolę i współpracują z witaminami. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego właśnie powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo. Niekiedy sama dbałość o codzienny jadłospis może okazać się niewystarczająca. Wówczas rozwiązaniem będą odpowiednio dobrane suplementy diety.

Żelazo.

Żelazo odgrywa ważną rolę w produkcji hemoglobiny z białkiem i miedzią oraz w utlenianiu czerwonych krwinek i limfocytów. Żelazo poprawia funkcję enzymów w metabolizmie białek i wzmacnia funkcje wapnia i miedzi. Jest wchłaniany w jelicie cienkim i przechowywany w wątrobie, śledzionie, szpiku kostnym i krwi. Żelazo jest potrzebne do metabolizowania witamin z grupy B.

Źródła żelaza:

Migdały, awokado, fasola, wołowina, buraki, niebieski cohosh, otręby, drożdże piwne, brokuły, miotła rzeźnika, orzechy nerkowca, kawior, ser cheddar, gwiazdnica, kakao, daktyle, szczypce diabła, suszone owoce, dulse, jajka, żółtko jaja, garbanzo fasola, zielone warzywa liściaste, szpinak, serce, wodorosty, nerki, rośliny strączkowe, soczewica, wątroba, proso, melasa, dziewanna, mussle, ostrygi, pietruszka, brzoskwinie, gruszki, pennyroyal, pistacje, ziemniaki, drób, suszone śliwki, dynie, rodzynki, ryż, wodorosty, sezam, soja, nasiona słonecznika, język, orzechy włoskie, otręby pszenne, kiełki pszenicy, całe ziarna.

Suplementy: Cytrynian żelaza, fumaran żelaza, glukonian żelaza, sól żelaza z kwasem glukonowym, bursztynian żelazawy, siarczan żelaza, chelat aminokwasowy żelaza.