W książce pt. : “Vitamin C: Who Needes It? – Witamina C : Kto jej potrzebuje” – autor Emanuel Cheraskin zadaje takie o to pytanie: “Co o związku witaminy C z kontrolą metabolizmu cukru mowią nam eksperci?”. Dokonując analizy na podstawie kilku znanych podręczników, w których była omawiana kwestia cukrzycy zorientowaliśmy się, że w żadnym z tych podręczników nie ma żadnej wzmianki o wpływie lub jego braku kwasu askorbinowego na metabolizm węglowodanów. Wydaje się to dość dziwne, ponieważ już w 1940 roku pisano, że poziom cukru we krwi można zmniejszyć poprzez dożylne podanie askorbinianu. Wyniki badań są zaskakujące, gdyż okazuje się, że z każdym gramem (1000mg) przyjmowanego doustnie askorbinianu może zmniejszyć ilość insuliny przyjmowanej przez cukrzyka o dwie jednostki. Okazuje się, że witamina c może zlikwidować jedną z głównych przyczyn cukrzycowych powikłań, a mianowicie może zwiększyć elastyczność naczynek i zapobiegać ich pękaniu.