Witamina A - retinol, beta karoten - prowitamina A

Witamina A została odkryta w 1913 roku przez Elmer McCollum and Marguerite Davis ze Stanów Zjednoczonych. Witamina A odgrywa kluczową rolę w naszym wzroku, skórze, genach, rozwoju i odporności. Witamina A odgrywa szczególną rolę we wczesnym stadium ciąży wpływając na rozwój zarodka. Każda infekcja oraz gorączka zwiększają zapotrzebowanie na tę witaminę w organizmie.  W organizmie występują trzy aktywne formy witaminy A tj. retinol, retinal oraz kwas retinowy. Te formy są znane pod nazwą retinoidów. Komórki ciała mogą przekształcić retionol i retinal w inne aktywne formy witaminy A w razie potrzeby. Każda forma witaminy A wykonuje odpowiednie zadania np. retinol wspiera reprodukcję i jest główną formą transportu witaminy. Retinal jest aktywny w widzeniu i jest również półproduktem w konwersji retinolu do kwasu retinowego. Kwas retinowy działa jak hormon regulując różnicowanie komórek, wzrost i rozwój embrionalny. Pokarmy pochodzące od zwierząt dostarczają retinol w formie, która jest łatwo trawiona i wchłaniana. Pokarmy pochodzące z roślin dostarczają karotenoidów , z których niektóre zawierają witaminę. Organizm może przekształcić karotenoidy, takie jak beta-karoten, alfa-karoten i beta-kryptoksantyna w witaminę A. Współczynnik konwersji z dietetycznych źródeł karotenu do witaminy A wynoszą 12:1 dla beta-karotenu i 24:1 dla beta-kryptoksantyny.

Główne źródła witaminy A.

Retinol znajduje się w wątrobie, żółtku jaj, maśle, mleku (ale nie tym UHT. Biały płyn którym zapijają się codziennie otumanieni ludzie, którym reklama mówi” Pij mleko będziesz wielki” – skutecznie usypia czujność kupujących, dlaczego, a no dlatego, że ten biały płyn jest bez żadnej wartości odżywczej dla organizmu. Picie tego płynu o nazwie mleko prowadzi do zakwaszenia organizmu i wypłukiwania wapnia z kości spożywającej go osoby co prowadzi do osteoporozy w wieku starszym więc dzisiaj należało by mówić “Pij mleko będziesz kaleką”, ale ten fakt jest ukrywany przed ludźmi gdyż cała gałąź przemysłu by padła. Kiedyś poznałem kobietę na wiosce od której kupowałem mleko bezpośrednio  podczas wakacji tak się złożyło, że córka tej kobiety studiowała na Politechnice Gdańskiej i w ramach testu pobrała próbkę mleka bezpośrednio z kadzi i produkt po obróbce z mleczarni do której mleko jej rodziców trafiało i się za głowę złapała gdy ujrzała wyniki analizy laboratoryjnej więc niech to Tobie czytelniku da coś do zrozumienia jeśli jeszcze kupujesz mleko w kartoniku –  mój komentarz) i serze. Natomiast karotenoidy znajdują się w miąższu słodkich ziemniaków o pomarańczowym zabarwieniu, miąższu owoców  (mango, melon), liściastych zielonych warzywach (szpinak, brokuły), marchew, dynia i czerwony olej palmowy.

Biodostępność witaminy A ze źródeł zwierzęcych jest bardzo wysoka około 70%-90% przyjmowanej witaminy jest wchłaniana przez organizm. Karotenoidy ze źródeł roślinnych są wchłaniane w znacznie mniejszym stopniu około 9%-22%, a wchłanialność maleje proporcjonalnie wraz ze zwiększoną dawką karetonoidów innymi słowy każda kolejna szklanka soku z marchwi przyswaja się w mniejszym stopniu. Tłuszcz spożywczy zwiększa wchłanianie witaminy A. Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach dlatego przed jej spożyciem w postaci suplementu zaleca się zjeść kromkę chleba posmarowaną masłem lub można spożyć olej lniany bądź z wiesiołka, aby zwiększyć przyswajalność.

Około 90% witamina A jest przechowywana w wątrobie. Bezpieczniejszą formą dostarczenia witaminy A do organizmu jest dostarczanie jej w formie prowitaminy A czyli beta-karotenu, który w wątrobie będzie zamieniany w witaminę A. Nadmiar witaminy A jest niepożądany tak samo jak jej niedobór, ale dawkowanie suplementem diety w postaci beta-karotenu nikomu krzywdy nie zrobiły poza zmianą odcienia skóry nic Wam nie grozi taka sztuczna opalenizna :), jeszcze nikt nie umarł od spożywania soku marchwiowego także pijcie regularnie albo spożywajcie suplement beta-karotenu w wysokości od 25000-30000 IU dziennie. Zapewni to wam zdrowe błony śluzowe, silny układ odpornościowy i ma właściwości przeciwrakowe. W przypadku spożywania beta-karotenu nie zanotowano żadnych zdarzeń niepożądanych. Znacznie większe zagrożenie niż duże dawki witaminy A stanowi jej niedobór w czasie ciąży oraz we wczesnym dzieciństwie. U rosnących dzieci prowadzi do wad wrodzonych, osłabia szkliwo oraz układ odpornościowy, a także wywołuje ślepotę. Możecie jeść tyle karotenu, ile chcecie. Owoce, warzywa i soki warzywne to całkowicie bezpieczna odpowiedź na megadawki witamin – wszystkie są bogate w karoten.

 

Dodatkowe źródła :

Trawa jęczmienna, masło, kapusta, karotenoidy (pochodzenie roślin, przekształcane przez organizm w A), korzeń marchwi, żółtko jaja, ryby, gotu kola, wątroba, retinol (gotowy A, pochodzenie zwierzęce, alkohol), palmitynian retinylu (ester forma retinolu, ester przeważający w olejach z wątroby ryb), spirulina, mleko pełne.

 

Niezbędna do widzenia, odpowiedniego wzrostu i różnicowania tkanek. Witamina A ma doskonałe właściwości przeciwutleniające, pobudza wytwarzanie śluzu i jest wchłaniana przez organizm 3-5 godzin po spożyciu.