Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu lub w suplementach diety pełnią bardzo ważną rolę i współpracują z witaminami. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego właśnie powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo. Niekiedy sama dbałość o codzienny jadłospis może okazać się niewystarczająca. Wówczas rozwiązaniem będą odpowiednio dobrane suplementy diety.

Potas.

Potas jest ważny dla reakcji chemicznych w komórkach i reguluje transfer składników odżywczych do komórek. Potas pomaga regulować równowagę wodną w organizmie i rozkład płynów po obu stronach ścian komórkowych. Jest to elektrolit potrzebny do utrzymania równowagi płynów, normalnego bicia serca i przekazywania nerwów. Potas jest wchłaniany przez jelita i jest przechowywany w komórkach i nerkach. Jest to konieczne w przypadku nadnerczy. Potas jest ważny dla prawidłowego skurczu mięśni, prawidłowego ciśnienia krwi, wzrostu, impulsów nerwowych, zdrowej skóry, metabolizmu komórkowego i reakcji enzymatycznych. Potas zwiększa metabolizm. Pomocny w zapobieganiu udarowi. Leki przeciwdepresyjne, przeciwnadciśnieniowe, przeciwskurczowe.

Źródła potasu:

Migdały, morele, awokado, banany, wołowina, otręby, orzechy brazylijskie, drożdże piwne, brokuły, brązowy ryż, ziele kapusty, orzechy nerkowca, ziele selera, boćwina, owoce cytrusowe, nabiał, daty, figi, ryby, owoce, czosnek, grejpfrut sok, zielone warzywa liściaste, guawa, rośliny strączkowe, soczewica, mięso, mleko, melasa, nektarynka, orzechy, pomarańcze, pietruszka, pasternak, orzeszki ziemne, brzoskwinie, wieprzowina, ziemniaki, drób, rodzynki, otręby ryżowe, sardynki, wodorosty, nasiona, soja , szpinak (świeży), dynia, nasiona słonecznika, sok pomidorowy, cielęcina, orzechy włoskie, otręby pszenne, całe ziarna, ignam.

Suplementy: askorbinian potasu, asparaginian potasu, benzoesan potasu, węglan potasu, chlorek potasu, glukonian potasu, wodorotlenek potasu.