Niedobór witaminy D wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem otępienia i choroby Alzheimera u osób starszych, zgodnie z najbardziej solidnymi badaniami tego rodzaju, jakie kiedykolwiek przeprowadzono.

Międzynarodowy zespół, kierowany przez dr Davida Llewellyna z University of Exeter Medical School, stwierdził, że uczestnicy badania, którzy poważnie cierpieli na niedobór witaminy D, byli ponad dwa razy bardziej narażeni na demencję i chorobę Alzheimera.

Zespół badał starszych Amerykanów, którzy wzięli udział w badaniu dotyczącym zdrowia układu krążenia. Naukowcy odkryli, że dorośli w badaniu, u których stwierdzono umiarkowaną niedobór witaminy D, mieli 53 procent podwyższonego ryzyka rozwoju demencji, a ryzyko wzrosło do 125 procent u osób z ciężkim niedoborem.

Podobne wyniki odnotowano w przypadku choroby Alzheimera, u osób z umiarkowaną niedoborem grupa 69% bardziej podatna na rozwój tego typu otępienia, przeskakując do 122% zwiększonego ryzyka u osób z poważnym niedoborem.

Badanie zostało częściowo sfinansowane przez Stowarzyszenie Alzheimera i opublikowane w Neurology , dzienniku medycznym American Academy of Neurology. W badaniu wzięło udział 1 658 dorosłych w wieku 65 lat i starszych, którzy byli w stanie samodzielnie chodzić i byli pozbawieni demencji, choroby układu krążenia i udaru mózgu. Uczestnicy byli następnie obserwowani przez sześć lat w celu zbadania, kto rozwinął chorobę Alzheimera i inne formy demencji.

Dr Llewellyn powiedział: “Spodziewaliśmy się znaleźć związek pomiędzy niskim poziomem witaminy D a demencją i chorobą Alzheimera, ale wyniki były zaskakujące – okazało się, że związek był dwa razy silniejszy, niż się spodziewaliśmy.

“Potrzebne są teraz badania kliniczne, aby ustalić, czy spożywanie pokarmów takich jak tłuste ryby czy przyjmowanie suplementów witaminy D może opóźnić lub nawet zapobiec wystąpieniu choroby Alzheimera i demencji. Na tym wczesnym etapie musimy zachować ostrożność, a nasze najnowsze wyniki nie świadczą o tym, że niski poziom witaminy D powoduje otępienie, ale nasze wyniki są bardzo zachęcające, a nawet gdyby niewielka liczba osób mogła skorzystać, miałoby to ogromne konsekwencje dla zdrowia publicznego, biorąc pod uwagę niszczący i kosztowny charakter demencji “.

Współpracownikami badawczymi byli eksperci z Angers University Hospital, Florida International University, Columbia University, University of Washington, University of Pittsburg i University of Michigan. Badanie zostało wsparte przez Stowarzyszenie Alzheimera, Fundację Charytatywną Mary Kinross, Fundację Jamesa Tudora, Zaufanie Halpin, Choroby związane z wiekiem i Zaufanie do Zdrowia, Zaufanie Charytatywne Rodziny Normanów oraz Narodowy Instytut Badań nad Zdrowiem za Przywództwo w Stosowaniu Półwysep South West Peninsula (NIHR PenCLAHRC).

Demencja jest jednym z największych wyzwań naszych czasów, z 44 milionami przypadków na całym świecie – liczba prawdopodobnie potroi się do 2050 roku w wyniku szybkiego starzenia się społeczeństwa. Uważa się, że miliard ludzi na całym świecie ma niski poziom witaminy D, a wielu starszych osób starszych może odczuwać gorsze zdrowie.

Badania są pierwszym obszernym badaniem mającym na celu zbadanie związku między witaminą D a demencją, gdzie diagnoza została przeprowadzona przez specjalistyczny multidyscyplinarny zespół, wykorzystujący szeroki zakres informacji, w tym neuroobrazowanie. Wcześniejsze badania wykazały, że osoby z niskim poziomem witaminy D częściej doświadczają problemów poznawczych, ale to badanie potwierdza, że ​​przekłada się to na znaczny wzrost ryzyka choroby Alzheimera i demencji.

Witamina D pochodzi z trzech głównych źródeł – ekspozycji skóry na światło słoneczne, żywności, takiej jak tłuste ryby i suplementy. Skóra osób starszych może być mniej skuteczna w przekształcaniu światła słonecznego w witaminę D, co powoduje, że są bardziej narażone na brak energii i są uzależnione od innych źródeł. W wielu krajach ilość promieniowania UVB w zimie jest zbyt niska, aby umożliwić produkcję witaminy D.

Badanie wykazało również, że istnieje progowy poziom witaminy D krążącej w krwioobiegu, poniżej której wzrasta ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera. Zespół poprzednio przypuszczał, że może to być w zakresie 25-50 nmol / L, a ich nowe odkrycia potwierdzają, że poziomy witaminy D powyżej 50 nmol / L są najsilniej związane z dobrym zdrowiem mózgu.

Wypowiadając się na temat badania, dr Doug Brown, dyrektor ds. Badań i rozwoju w Alzheimer’s Society powiedział: “Rzucenie światła na czynniki ryzyka demencji jest jednym z najważniejszych zadań, przed którymi stoją dzisiejsi badacze zajmujący się zdrowiem, podczas gdy wcześniejsze badania sugerują, że brak słońca Witamina jest związana ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera, to badanie wykazało, że osoby z bardzo niskim poziomem witaminy D były ponad dwukrotnie bardziej narażone na rozwój wszelkiego rodzaju demencji.

“Podczas tego najgorętszego lata, uderzenie w plażę przez zaledwie 15 minut słońca wystarcza, aby zwiększyć poziom witaminy D. Nie jesteśmy jednak gotowi powiedzieć, że światło słoneczne lub suplementy witaminy D zmniejszą ryzyko otępienia. konieczne są badania kliniczne, aby określić, czy zwiększenie stężenia witaminy D u osób z niedoborami może pomóc w zapobieganiu rozwojowi demencji. “

Referencje czasopisma :

  1. Thomas J. Littlejohns, William E. Henley, Iain A. Lang, Cedric Annweiler, Olivier Beauchet, Paulo Hm Chaves, Linda Fried, Bryan R. Kestenbaum, Lewis H. Kuller, Kenneth M. Langa, Oscar L. Lopez, Katarina Kos , Maya Soni i David J. Llewellyn. Witamina D i ryzyko otępienia i choroby Alzheimera . Neurology , sierpień 2014 DOI: 10.1212 / WNL.0000000000000755

Źródło historii:

Materiały dostarczone przez  University of Exeter.