
Molibden (Mo)
Molibden odgrywa ważną rolę w 2 reakcjach enzymatycznych. Obejmują one oksydazę aldehydową niezbędną do utleniania tłuszczów oraz oksydazę ksantynową niezbędną do przemieszczania żelaza z rezerw wątrobowych i przekształcania kwasu nukleinowego w kwas moczowy (produkt odpadowy eliminowany z moczem). Molibden jest wchłaniany przez jelita i magazynowany w wątrobie, kościach i nerkach. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju, metabolizmu tłuszczów i kwasów nukleinowych, metabolizmu azotu, miedzi i siarki oraz normalnych funkcji komórkowych. Kofaktor w układach enzymatycznych zaangażowanych w metabolizm węglowodanów, tłuszczy, białek, aminokwasów zawierających siarkę, kwasów nukleinowych (DNA, RNA) i żelaza. Pomaga zapobiegać ubytkom. Zapobieganie nowotworom (przełyk, żołądek) pomaga w detoksyfikacji lub eliminacji szkodliwych siarczynów z organizmu.
Źródła Molibdenu:
Jęczmień, fasola, gryka, ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, soczewica, fasola lima, wątroba, mięso, mleko, mięso narządów, groch, nasiona słonecznika, produkty pełnoziarniste, drożdże.
Najnowsze komentarze