Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu lub w suplementach diety pełnią bardzo ważną rolę i współpracują z witaminami. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego właśnie powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo. Niekiedy sama dbałość o codzienny jadłospis może okazać się niewystarczająca. Wówczas rozwiązaniem będą odpowiednio dobrane suplementy diety.

Mangan (Mn).

Kofaktor w wielu układach enzymatycznych, w tym w procesach tworzenia kości, produkcji energii i metabolizmu białka, węglowodanów i tłuszczu. Jest niezbędny do wykorzystania choliny, tiaminy, biotyny oraz witamin C i E. Jest wchłaniany w jelicie cienkim i jest przechowywany w kościach, wątrobie, nerkach, przysadce mózgowej i trzustce. Mangan jest wymagany do transferu choliny acetylocholiny, poprawia relaksację mięśni gładkich. Wspiera normalny wzrost i rozwój, funkcje komórek. Mangan pomaga wytwarzać mukopolisacharydy, stymuluje wytwarzanie cholesterolu i jest kofaktorem wielu enzymów w organizmie.

Źródła Manganu:

Awokado, jęczmień, fasola, owoce borówki czarnej, jeżyny, melasa czarna, jagody, otręby, ryż brązowy, kasza gryczana, liście buchu, kasztany, goździki, kawa, żółtka jaj, imbir, winorośl, zielone warzywa liściaste, orzechy laskowe, wodorosty, rośliny strączkowe, orzechy , płatki owsiane, orzeszki ziemne, groch, pekan, ananasy, czerwone liście malin, otręby ryżowe, ryż do polerowania, wodorosty, nasiona, szpinak, orzechy włoskie, otręby pszenne, kiełki pszenicy, pełnoziarniste zboża.

Suplementy: chelat aminokwasowy manganu, glukonian manganu, siarczan manganu,