Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu lub w suplementach diety pełnią bardzo ważną rolę i współpracują z witaminami. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego właśnie powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo. Niekiedy sama dbałość o codzienny jadłospis może okazać się niewystarczająca. Wówczas rozwiązaniem będą odpowiednio dobrane suplementy diety.

Magnez.

Odgrywa ważną rolę w regulacji czynności nerwowo-mięśniowej serca; utrzymuje prawidłowy rytm serca; niezbędne do prawidłowego metabolizmu wapnia i witaminy C; zamienia cukier we krwi w energię. Magnez jest niezbędny dla wielu funkcji metabolicznych, takich jak aktywacja enzymów dla prawidłowego metabolizmu białek i węglowodanów do produkcji energii. Jest składnikiem kości i zębów i jest ważny dla metabolizmu fosforu, wapnia, potasu, sodu, witamin z grupy B oraz witamin C i E. Magnez jest wchłaniany w jelicie cienkim, a witamina D jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania minerał. Konieczne w produkcji testosteronu i progesteronu. Jest niezbędny do normalnego bicia serca, przekazywania nerwów, wzrostu kości, temperatury ciała i zdrowia tętnic. Magnez, w równowadze z wapniem, jest ważny dla skurczów nerwowo-mięśniowych i ma zasadnicze znaczenie dla produkcji DNA i RNA. Pomocny w zapobieganiu udarowi.

Źródła magnezu :

Migdały, jęczmień, czarna melasa, bluefish, drożdże piwne, gryka, karp, kakao, dorsz, nasiona bawełny, figi, flądra, czosnek, zielone warzywa liściaste, halibut, śledź, mech irlandzki, kelp, lukrecja, fasola lima, mięso, makrela, proso, melasa, pokrzywa, orzechy, słoma owsiana, owies, brzoskwinie, masło orzechowe, orzeszki ziemne, groch, okonia, owoce morza, nasiona sezamu, krewetki, ślimaki, nasiona soi, słonecznik, miecznik, tofu, pszenica, otręby pszenne, kiełki pszenicy, pełnoziarniste. 
Suplementy: Dolomit, chelaty aminokwasów magnezu, askorbinian magnezu, glukonian magnezu, tlenek magnezu, cytrynian magnezu.