Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu lub w suplementach diety pełnią bardzo ważną rolę i współpracują z witaminami. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego właśnie powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo. Niekiedy sama dbałość o codzienny jadłospis może okazać się niewystarczająca. Wówczas rozwiązaniem będą odpowiednio dobrane suplementy diety.

Cynk.

Cynk jest ważny dla wchłaniania i działania witamin z grupy B. Jest niezbędny do syntezy białek, tworzenia kolagenu, zdrowego układu odpornościowego i zdolności ciała do gojenia się z ran. Cynk jest wchłaniany w jelicie cienkim i jest przechowywany w wątrobie, oczach, nerkach, trzustce, kościach, mięśniach, gruczole prostaty, plemnikach, paznokciach, skórze, włosach i białych ciałkach krwi. Cynk hamuje reduktazę 5-alfa przed przekształcaniem testosteronu w dihydrotestosteron (DHT) w formę testosteronu, która promuje wzrost prostaty. Cynk zwiększa testosteron i liczbę plemników. Jeśli występuje niedobór cynku, popęd płciowy zostaje zredukowany w celu zachowania cynku (cynk jest skoncentrowany w nasieniu). Cynk bierze udział w syntezie białek, skurczu mięśni, tworzeniu insuliny, utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, syntezie DNA, funkcji mózgu.

Źródła cynku:

Fasola, wołowina, owoce borówki czarnej, melasy z czarnym paskiem, drożdże piwne, liście buchu, owoc papryki, serce kurczaka, kraby, żółtko jaja, ryby, śledź, jagnięcina, rośliny strączkowe, wątroba, syrop klonowy, mięso, mleko, ostrygi, orzeszki ziemne, wieprzowina , drób, pestki dyni, zioła jarmułkowe, owoce morza, nasiona sezamu, nasiona soi, słonecznika, indyka, otręby pszenne, kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste, drożdże.

Suplementy: asparaginian cynku, glukonian cynku, tlenek cynku, pikolinian cynku, siarczan cynku.